Menu Sluiten

Massale belangstelling voor plaatsing kunstwerk ‘Ontmoeting op het Water’

De plaatsing van het  10 meter hoge kunstwerk ‘Ontmoeting op het Water’ van Willem Kind is afgelopen zaterdag vlekkeloos en onder grote belangstelling verlopen. Het beeld van twee dansende figuren is geplaatst in het Oranjekanaal vlakbij het winkelcentrum van Bargeres.Het kunstwerk is in opdracht van de wijk gemaakt door Kind, nadat er een startbedrag van €7000,- was binnengehaald voor in eerste instantie plaatsing van een fontein. Aan dit idee bleek teveel haken en ogen te kleven om kans van slagen te hebben. Er was echter voldoende draagvlak in de wijk om het plan op een hoger niveau te tillen. Een kunstwerkgroep werd geformeerd die een wedstrijd uitschreef voor drie lokale kunstenaars. Zij kregen de opdracht om met een idee te komen voor een beeld in het Oranjekanaal. Het idee van Willem Kind won de verkiezing, waarna de kunstwerkgroep fondsen en sponsoren aanschreef. Samen met anonieme bijdragen van bewoners werd de benodigde €35.000,- binnengehaald. Een prestatie van formaat, mede gelet op de economische situatie waar we in verkeren!

Reden dan ook om van de plaatsing van het kunstwerk een echt feest te maken! De dag begon mistig, maar hoe kon het ook anders: op het moment dat het transport onder begeleiding van de marching band van Laus Deo om 10.00 uur in beweging kwam, brak het zonnetje door! Via de tegengestelde richting ging het beeld de Hondsrugweg  op, zodat verkeerslichten vermeden werden. Om 11 uur kwam het transport aan bij het winkelcentrum in de Balingerbrink. Onder het toeziend oog van veel toeschouwers werd het beeld van de vrachtwagen op het plein  getild. Daarna volgden veiligheidsmaatregelen om het beeld safe omhoog te krijgen. Toen het eenmaal in de kettingen hing, was het boven de bomen en in het water takelen een fluitje van een cent.

Na het zingen van een lied en het luisteren naar een toespraak was het de beurt aan kunstenaar Willem Kind en burgermeester Bijl om enkele  ‘doophandelingen’ te verrichten: een handvol grind werd door de heren in het beeld gegooid. Na afloop van de ceremonie ging het programma ’s middags en ‘s avonds verder met het festival ‘Ode aan het  Kanaal’. Ondertussen werd het beeld ’s middags herplaatst, omdat het definitief stellen een secuur werkje is, dat in alle rust moest gebeuren. De wijk kijkt terug op een zeer geslaagde plaatsing van een kunstwerk waar de bewoners nog lang van hopen te genieten!

 

foto Ali Zingstra
Foto Ali Zingstra

foto Door van der Keur
Foto Door van der Keur